Image
Image
Image

Kan ik mijn placenta laten capsuleren als mijn baby te vroeg geboren wordt?

Ja, tenzij de arts beslist om je hele placenta naar pathologie te brengen voor onderzoek. Je kan vragen of de arts een stukje van de placenta naar pathologie kan sturen zodat de rest bewaard kan blijven voor het capsuleren.
Je kan nu zeker alle hulp gebruiken voor een goed herstel en het op gang brengen van de borstvoeding!

Kan ik mijn placenta laten capsuleren als mijn baby heeft gepoept in het vruchtwater (meconium)?

Ja. Meconium is steriel, het bevat niet de fecale bacteriën die normale ontlasting bevat. Meconium is gevaarlijk voor het kind om in te ademen, maar is verder onschadelijk. Bovendien wordt je placenta grondig gewassen voordat ik hem capsuleer.

Kan ik mijn placenta laten capsuleren als ik een keizersnede heb gehad, een ruggenprik of andere pijnstilling heb gehad?

Ja, ja, en ja ! Deze ingrepen hebben geen merkbaar effect op de placenta capsules. Zorg er met name bij een keizersnede voor dat je duidelijk aangeeft in je geboorte plan dat je de placenta wilt houden, en dat het zo snel mogelijk gekoeld wordt na de geboorte.

Is het veilig mijn placenta te capsuleren als ik positief test voor groep B streptokokkenziekte (GBS)?

Ja. Groep B streptokokken is een veel voorkomende bacterie die normaal gesproken geen gezondheidsrisico's oplevert voor de moeder. In zeldzame gevallen kan Groep B streptokokken leiden tot een baarmoeder infectie. Als je een baarmoeder infectie en koorts ontwikkelt tijdens de bevalling zal de placenta niet meer bruikbaar zijn voor capsuleren. Maar anders is groep B streptokokken niet een reden om je placenta niet te laten capsuleren.

De placenta is een filter, slaat het de giftige stoffen ook op die het filtert en krijgt de moeder die ook binnen als ze de placenta weer tot zich neemt?

De placenta is onderdeel van een geavanceerd filter systeem. Voedingsstoffen van de moeder worden doorgegeven aan de baby via de placenta, die probeert alle schadelijke stoffen eruit te filteren voor het bij de baby komt. De baby geeft het afval terug aan de moeder via de placenta,die het lichaam van de moeder dan kan verwijderen, net zoals haar lichaam alle andere afvalstoffen uit haar lichaam verwijdert. De placenta is geen filter die alles vasthoudt, zoals bijvoorbeeld een luchtfilter. Als de placenta alles zou vasthouden zou het een gevaar voor de gezondheid zijn na 9 maanden! Dus nee, de placenta wordt niet gevuld met giftige stoffen tegen de tijd dat je baby geboren wordt. Zware metalen daarentegen worden wel vastgehouden door de placenta. Zoals bijvoorbeeld in sigarettenrook, vandaar dat je bij flink te hebben doorgerookt tijdens de zwangerschap de placenta niet kan capsuleren.

Kan ik mijn placenta laten capsuleren als ik HIV, Hepatitis A, B of C heb?

Voor jouw veiligheid en die van mij, kan ik niet je placenta capsuleren als je een van de bovengenoemde ziekten hebt.

Hoeveel capsules kan ik verwachten?

Het aantal capsules is afhankelijk van de grootte van je placenta. Gemiddeld krijg je tussen de 80 en 180 capsules.

Zijn er bijwerkingen?

De bijwerkingen zijn zeldzaam maar wel vernoemd en kunnen na aanpassing van de dosering verholpen worden.

  • Overaanbod aan melk
  • Angst
  • Slapeloosheid
  • Hoofdpijn

Weet ik zeker dat de placenta capsules voor mij zullen werken?

Ik kan nooit garanderen dat de capsules voor jou een positieve werking hebben.

Wanneer kan ik de placenta niet laten capsuleren?

Er zijn een aantal contra indicaties voor het capsuleren:

  • Als de gehele placenta naar de afdeling pathalogie is geweest.
  • Bij een baarmoeder infectie.
  • Als de placenta niet op de juiste manier is gekoeld na de geboorte.
  • Als de arts besluit dat het niet veilig is (bijvoorbeeld bij het zien van bepaalde afwijkingen aan de placenta).
  • Veel roken tijdens de zwangerschap.